lauantai 15. elokuuta 2015

Ensikosketus värttinään

Minua on vaivannut jo jonkin aikaa värttinäkuume ja viime päivinä se nousi sen verran korkealle, että oli pakko alkaa tosissaan harkitsemaan värttinän hankkimista. Selailin nettikauppoja likipitäen pyörryksissä tarjonnasta, tietämättä mikä värttinä olisi hyvä vasta-alkajalle. Ja sittenkin jos olisin osannut päätöksen tehdä, olisi pitänyt odotella ties kuinka pitkä aika että olisin värttinä saanut...

Siispä annoin miehelle tehtäväksi tehdä minulle sellainen. Laatikosta löytyi lasten joskus askartelema puinen jojo; sen puolittamalla sai sopivan kehrän. Ja sopivaa karaa etsiskellessä mies löysi vahingossa kylpyhuoneen lattialta sopivan kepin - todettiin että oli puinen hengari jossakin vaiheessa tipahtanut pyykkinarulta lattialle ja se poikkipuu siitä irronnut. Niistäpä sitten syntyi minun ensimmäinen värttinäni.

Heti sen valmistuttua piti sitä päästä testaamaan. Koskaan ennen en edes muista nähneeni livenä värttinää saati olisin nähnyt jonkun sillä kehräävän. Mutta netistähän löytyy hyviä ohjeita ja niiden avustuksella pääsin hyvään alkuun. Pienen alkuhaparoinnin jälkeen alkoi kehrääminen sujua ihan mukavasti. Varmasti asiaa auttoi, että olen kuitenkin rukilla pikkuisen kehrännyt ja villan käsittelyyn jo hiukan tottunut.

Ja niin hauskaa touhu oli, ettei siitä olisi edes syömään tai nukkumaan malttanut. Tulokseksi sain tälläisen vyyhdin. Ja kuvassa on myös työkalu - ei mikään kaunotar, mutta hyvin toimi. Kuituna minulla oli Novitan Hahtuvaista. Painoa vyyhdillä on 50 g ja pituutta n. 100 m.Kovasti tekisi mieli aloittaa seuraava lanka - Hahtuvaista löytyisi kaapista runsaasti. Kunhan noilla tarpeeksi harjoittelisi niin sitten voisi hankkia vaikka jotain arvokkaampaakin kuitua kehrättäväksi. 

4 kommenttia:

 1. No, VAU! Olen todella vaikuttunut.

  VastaaPoista
 2. Valtavan tasaista! Häkellyttävän hienoa, suorastaan. Missä se ekakertalaisen kuuluisa taide-/efektilanka on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi justiinsa tajusin, etteihän tää ollutkaan eka lanka, vaikka olikin eka värttinällä :-D

   Poista
  2. Joo, ne minun todelliset efektilangat tuli kehrättyä jo reilu kolmekymmentä vuotta sitten koulussa. Ja jotain möykkylankaa kehräsin perinnerukillanikin ennenkuin tartuin värttinään.

   Poista